Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Як жа нам паступіць, каб зменшыць шкоднае ўздзеянне радыяцыі праз сілкаванне?

06 мая 2025 в 14:06

   Вось ужо 39 гадоў прайшло з дня адной з самых маштабных, самых страшных падзей - катастрофа на Чарнобыльскай АЭС. Узровень радыяцыі вакол АЭС на дадзены момант значна ніжэйшы, аднак да гэтага часу з'яўляецца небяспечным для чалавека, а бліжэйшы горад Прыпяць аб'яўлены непрыдатным для пражывання людзей на цэлых 24.000 гадоў.
   З прычыны гэтага, для нас вельмі важна ведаць, якія меры засцярогі неабходна прадпрымаць, а ў прыватнасці, пры ўжыванні тых ці іншых відаў прадуктаў.
   Па выніках навуковых даследаванняў устаноўлена, што прыкладна 70 працэнтаў радыяцыі, якая паступае праз натуральныя крыніцы, прыпадае на ежу і ваду. Таму, вельмі важна абараняць сябе і сваіх блізкіх ад уздзеяння іянізавальнага выпраменьвання знутры.
Устаноўлена, што самая вялікая колькасць радыенуклідаў назапашваюць:
1.Агародніна: капуста, шынкі, памідоры, агуркі, лук, часнык, перац, морква;
2.Ягоды: парэчка, агрэст, журавіны, чарніцы;
3.Фрукты: яблыкі, вішня, груша (у асноўным, забруджваюцца радыеактыўнымі рэчывамі праз глебу);
4.Грыбы: польскія, рыжакі, маслякі звычайныя, ліскі, грузды, ваўнянкі, падбярозавікі;
5.Рыба: шчупак, карась, акунь, лін;
6.Мяса: ялавічына, бараніна, птушка.
Як жа нам паступіць, каб зменшыць шкоднае ўздзеянне радыяцыі праз сілкаванне?
Свежае мяса.
Пры варэнні мяса 60% радыеактыўных рэчываў пераходзіць у булён, таму першую ваду праз 10 хвілін пасля закіпання неабходна зліць. Перад падрыхтоўкай мяса пажадана замачыць у падсоленай вадзе на паўгадзіны.
Гародніна. Паменшыць радыеактыўнае забруджванне ўсёй гародніны і садавіны дапамагае здыманне лупіны, прамыванне і замочванне ў вадзе з даданнем солі. Так, 4-гадзіннае вымочванне ў вадзе бульбы выводзіць з карняплодаў да 40% радыеактыўных рэчываў. Выдаліць ад 30% да 50% радыеактыўных рэчываў з морквы, буракоў і таматаў дапамагае таксама тушэнне.
Грыбы. Каб зменшыць утрыманне цэзію-137 у грыбах, іх трэба ачысціць ад рэштак моху і глебы, зняць скурку са капялюшыкаў (у некаторых выглядаў). Затым замачыць на 2 гадзіны, пасля чаго адварыць на працягу 40-60 хвілін у падсоленай і падкісленай воцатам вадзе. Адвар за гэты час трэба зліць 3 разы. Гэтыя меры даюць магчымасць паласавацца нават тымі грыбамі, першапачатковы ўзровень забруджвання якіх быў высокі.

 

Будзьце здаровыя і беражыце сябе!

Чытайце таксама: