Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Што трэба ведаць пра бруцэлёз

12 сакавіка 2024 в 16:13

    Бруцэлёз - інфекцыйнае захворванне, якое суправаджаецца ліхаманкай, паразай судзінкавай, нервовай і іншых сістэм і асабліва часта апорна-рухальнага апарата.
    Асноўнымі крыніцамі бруцэлёзнай інфекцыі для людзей з'яўляецца дробная, буйная рагатая жывёла і свінні, у рэдкіх выпадках – коні, вярблюды.
    У жывёл бруцэлёз выяўляецца яловасцю, абортамі, нараджэннем нежыццяздольнага маладняку, зніжэннем прадуктыўнасці.
   Адмысловую небяспеку хворыя жывёлы ўяўляюць у перыяд атёлаў і акотаў, калі ў навакольнае асяроддзе вылучаецца велізарная колькасць узбуджальніка. Мікробы вылучаюцца ў навакольнае асяроддзе з малаком, мочой, спаражненнямі жывёл на працягу ўсяго года. Найбольш цяжкая плынь захворвання назіраецца ў людзей, якія заразіліся ад дробнай рагатай жывёлы (козы, авечкі).
   Заражэнне чалавека адбываецца пры аказанні дапамогі пры родах, абортах, забоі і апрацоўцы туш, стрыжцы воўны, пры кантакце з прадметамі, забруджанымі вылучэннямі жывёл, пры ўжыванні ў ежу мяса, які падвергся недастатковай тэрмічнай апрацоўцы, някіпячонага малака або малочных прадуктаў з волкага малака (твор сыр і г.д.).
   Узбуджальнік бруцэлёзу валодае вялікай устойлівасцю да ўздзеянняў нізкіх тэмператур, доўга захоўваецца ў харчовых прадуктах, у тым ліку, якія захоўваюцца ў халадзільніках і маразільных камерах. У замарожаных інфікаваных мясных і малочных прадуктах мікробы застаюцца жыццяздольнымі на працягу ўсяго тэрміна захоўвання. У волкім малацэ, якое захоўваецца ў халадзільніку, узбуджальнік бруцэлёзу захоўвае сваю жыццяздольнасць да 10 дзён, у сметанковым алеі - больш за 4 тыдняў, у хатнім сыры - 3 тыдні, брынзе - 45 дзён; у сыраквашы, смятане - 8-15 дзён, у мясе - да 12 дзён. Ва ўнутраных органах, касцях, цягліцах і лімфатычных вузлах інфікаваных туш - на працягу 1 месяца і больш, у авечай воўны, смушках - ад 1,5 да 4 месяцаў.
   Устойлівыя працяглы час ва ўмовах засолкі (да 130 дзён).
   Найбольшая колькасць людзей хварэе вясной і летам.
   Інкубацыйны перыяд захворвання (час ад кантакту з хворай жывёлай да з'яўлення клінічных сімптомаў) складае 1-2 тыдні, а часам зацягваецца да двух месяцаў.
  Пачынаецца хвароба, як правіла, з павышэння тэмпературы цела да 39 - 40 ° С (характэрныя ўздымы тэмпературы ў вячэрнія і начныя гадзіны) на працягу 7-10 дзён і больш. Ліхаманка суправаджаецца дрыжыкамі, падвышанай потлівасцю і агульнымі сімптомамі інтаксікацыі. У наступным далучаюцца сімптомы паразы апорна-рухальнага апарата (суставаў), сардэчна-сасудзістай, нервовай і іншых сістэм арганізма.
   Для бруцэлёзу характэрна адносна здавальняючае самаадчуванне хворага на фоне высокай тэмпературы.
   Пры з'яўленні вышэйпаказаных сімптомаў захворвання неабходна звярнуцца ў тэрытарыяльную арганізацыю аховы здароўя для аказання медыцынскай дапамогі. Пры адсутнасці адэкватнага лячэння захворванне можа прывесці да інваліднасці.
   Для папярэджання захворвання бруцэлёзам неабходна наступнае.
Насельніцтву:
• набываць прадукты ў строга ўсталяваных месцах (рынкі, крамы, міні маркеты і г.д.);
• не дапускаць ужыванне сырога малака, набытага ў прыватных асоб;
• пры падрыхтоўцы мяса - рыхтаваць невялікімі кавалкамі, з правядзеннем тэрмічнай апрацоўкі не менш за гадзіну.
Асобам, якія змяшчаюць жывёлу ў прыватных падворках:
- ажыццяўляць рэгістрацыю жывёл у ветэрынарнай установе, атрымліваць рэгістрацыйны нумар у форме біркі;
• куплю, продаж, здачу на забой, выган, размяшчэнне на пашу і ўсе іншыя перамяшчэнні праводзіць толькі з дазволу ветэрынарнай службы;
• каранцінаваць на працягу 30 дзён зноў набытых жывёл для правядзення ветэрынарных даследаванняў і апрацовак;
• інфармаваць ветэрынарную службу аб усіх выпадках захворвання з падазрэннем на бруцэлёз (аборты, нараджэнне нежыццяздольнага маладняку);
• строга выконваць рэкамендацыі ветэрынарнай службы па ўтрыманні жывёлы.
   Захаванне названых рэкамендацый дазволіць прадухіліць заражэнне бруцэлёзам.

Чытайце таксама: