Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

16 кастрычніка-Міжнародны дзень здаровага харчавання

16 кастрычніка 2023 в 08:47

   У сучасным свеце, дзе ў нас ёсць доступ да разнастайнай ежы, здаецца, што задаволіць наш голад прасцей простага. Аднак, не ўся ежа аднолькава карысная для нашага здароўя, і гэта пацвярджаецца шматлікімі даследаваннямі, якія паказваюць на сувязь паміж нашым рацыёнам харчавання і рознымі захворваннямі, такімі як атлусценне, сардэчныя захворванні, дыябет і нават рак.
   Міжнародны дзень здаровага харчавання, які адзначаецца 16 кастрычніка кожны год, яшчэ раз нагадвае нам аб праблемах, звязаных з няправільным харчаваннем і яго наступствамі.
    Па-першае, здаровы рацыён прапануе арганізму ўсе неабходныя пажыўныя рэчывы, каб ён мог функцыянаваць належным чынам. Важна заўважыць, што такое харчаванне не азначае адмову ад пэўных прадуктаў ці строгіх дыет. Яно хутчэй аб збалансаваным падыходзе, які ўключае ў сябе шырокі спектр прадуктаў і ўлічвае індывідуальныя запатрабаванні кожнага чалавека.
    Па-другое, здаровае харчаванне спрыяе падтрыманню нармальнай вагі і прадухіленню атлусцення. Празмернасць калорый і спажыванне высокакаларыйных, але пустых па пажыўнасці прадуктаў, такіх як хуткая ежа і прысмакі, могуць прывесці да лішняй вагі, што павялічвае рызыку розных захворванняў.
     Трэці аспект здаровага харчавання - гэта ўмацаванне імуннай сістэмы. Правільнае харчаванне ўзбагачае арганізм антыаксідантамі і іншымі рэчывамі, якія дапамагаюць змагацца з рознымі інфекцыямі.

Асновы здаровага харчавання ўключаюць:

1. Разнастайнасць прадуктаў. Уключайце ў свой рацыён шырокі спектр прадуктаў, уключаючы гародніна, садавіна, трава, бялок, малочныя прадукты і здаровыя тлушчы.
2. Баланс. Улічвайце суадносіны пажыўных рэчываў у ежы. Важна атрымліваць дастатковую долю бялкоў, вугляводаў і тлушчаў, а таксама абмяжоўваць спажыванне цукру, солі і насычаных тлушчаў.
3. Умеранасць. Кантралюйце памер порцый, каб пазбегнуць пераядання, што можа прывесці да лішняй вагі і праблемам са здароўем.

    Сусветны дзень здаровага харчавання нагадвае нам аб важнасці клопату аб уласным здароўі і здароўі нашага грамадства. Давайце разам зробім крокі да больш здаровага і шчаслівага жыцця, пачынаючы з таго, што знаходзіцца на нашых талерках.

     16 кастрычніка 2023 года на базе ДУ "Гомельскі абласны цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя" будзе працаваць "прамая" тэлефонная лінія з кансультацыяй:

- урача-гігіеніста (загадчык аддзялення) аддзялення гігіены харчавання аддзела гігіеныКолесневай Святланай Аляксандраўнойс 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 50-74-33;
- урача па медыцынскай прафілактыцы аддзела грамадскага здароўя Талкачовай Кацярынай Аляксандраўнай з 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 33-57-82.

Чытайце таксама: