Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Харчаванне пры самаізаляцыі

04 лістапада 2020 в 15:21

      Самаізаляцыя - сістэма мерапрыемстваў, якія забяспечваюць ізаляцыю (у хатніх ці іншых умовах) асоб, якія прыбылі з эпідэмічна няшчасных краін, альбо асоб, якія мелі ці маглі мець кантакты з асобамі, якія маюць інфекцыйныя захворванні, і (або) асобамі, якія знаходзяцца ў стадыі выздараўлення пасля перанесеных інфекцыйных захворванняў.
     Знаходзячыся на самаізаляцыі, змяняецца звыклы распарадак дня. Дадзеныя перамены маюць на ўвазе пад сабой зніжэнне фізічнай актыўнасці (гіпадынамію), адсутнасць стрэсу і стомленасці, зняцце разумовай напружанасці, што дабратворна ўплывае на чалавека ў цэлым. Але, як вядома, «усё добра ў меру», таму працяглая самаізаляцыя можа абярнуцца, напрыклад, лішнім вагой або жа зніжэннем разумовых здольнасцяў.
         Сілкуючыся ў перыяд самаізаляцыі, трэба разумець, што пераядаць шкодна, і на арганізм гэта ўздзейнічае вельмі негатыўна.
       Харчаванне было і застаецца жыццёва важнай «асновай» існавання чалавека. Рацыянальнае харчаванне неабходна кожнаму чалавеку не толькі на этапе акрыяння або жа лячэння, гэтымі прынцыпамі трэба кіравацца рэгулярна. Такім чынам, што ж такое правільнае харчаванне? Гэта разнастайнае, збалансаванае, шматразовае ўжыванне здаровай ежы.
      Здаровае харчаванне на працягу ўсяго жыцця спрыяе прафілактыцы цэлага шэрагу захворванняў, яно неабходна для правільнага функцыянавання арганізма.

         Здаровы рацыён кожнага дня павінен уключаць:

      Амінакіслоты. Як вядома, арганізм не можа выпрацоўваць ўсе неабходныя нам амінакіслоты, інакш кажучы незаменныя амінакіслоты, павінны ўтрымлівацца ў ежы штодня. Яны утрымлівацца ў арэхах, бабовых, курыным мясе, ялавічыне, збожжавых прадуктах, рыбе тоўстых і нятлусты парод, яйках, малочных прадуктах. Г.зн. іх змест вялікае ў звычайных для нас прадуктах, таму рыхтаваць ежу з дадзенымі прадуктамі карысна і смачна. (Напрыклад, фасоля ў таматным соусе, гарохавы суп, яечня з отрубной хлебам, стравы з курынай грудкі, «арэхавыя перакусы», запечаная скумбрыя)
     Тлушчы. Гэта «доўгі паліва» арганізма, запасацца ў тлушчавых дэпо. Акрамя таго, яны неабходныя для пабудовы клеткавых мембран, для мноства працэсаў у арганізме. Усім нам даўно вядома, што тлушчы бываюць насычанымі і ненасычанымі. Насычаныя тлустыя кіслоты могуць сінтэзавацца арганізмам самастойна, таму ў рацыёне іх павінна быць менш за 10%. Ежа павінна быць багатая менавіта ненасычанымі, паколькі менавіта яны з'яўляюцца незаменнымі для арганізма, багатыя гэтымі тлустымі кіслотамі алеі, а таксама тоўстыя гатункі рыб. (Напрыклад, сланечнікавы і ільняны алей, селядзец, гарбуша)
       Вугляводы. Гэта «энергетычны баланс» кожнага дня. Пачынайце дзень з аўсянай кашы - павольныя вугляводы насыцяць ваш дзень энергіяй, ўзбагацяць клятчаткай. Хуткія вугляводы і павольныя вугляводы з высокім утрыманнем крухмалу варта умерана выкарыстоўваць у рацыёне.(Напрыклад, грачаная каша, буры рыс, прасяная каша)

       Садавіна і гародніна.
      Штодзённае спажыванне, па меншай меры, 400 грам (пяць порцый) садавіны і агародніны павінна прысутнічаць у рацыёне штодня. Аднак, усімі намі любімы бульба каштуе замяніць ці хаця б паменшыць у рацыёне. Вядома ж, харчовая каштоўнасць кожнага выгляду даўно даказаная дзякуючы якаснай ачыстцы нашага арганізма, але фінансавыя магчымасці не заўсёды могуць дазволіць нам ужываць «дзіўныя плады», таму, не варта забываць, што сезонныя гародніна і садавіна заўсёды павінны прысутнічаць у нашым рацыёне. (Напрыклад, агародніннае рагу, тушеные шынкі, агароднінныя супы, моркву па-карэйску, квашаная капуста, запечаныя яблыкі, агароднінныя запяканкі)
     Вітаміны. Вітаміны патрэбныя нам заўсёды, калі мінімальна апісаць біяхімічныя ўласцівасці вітамінаў, то стане ясна, што карысць прадуктаў вымяраецца менавіта ў іх. Таму пры відавочнай недахопе ў рацыёне вітамінаў і мікраэлементаў, магчыма варта купіць іх у выглядзе біялагічна актыўнай дабаўкі да ежы.
       Соль і цукар. СААЗ рэкамендуе нам усім скараціць ужыванне солі да 5г у дзень, цукар, у сваю чаргу, да 12 чайных лыжак у дзень у эквіваленце.
! Падводзячы вынікі вышэйсказанага, неабходна нагадаць пра тое, што энергетычная каштоўнасць за дзень для асоб практычна здаровых складае каля 2000ккал / сут. Рэжым харчавання - 3 асноўных прыёму ежы і 2-3 перакусу.
      Абмежаванні ў ежы. Кандытарскія вырабы, вэнджаніна, маянэз, фаст-фуд, газаваныя напоі, павінны адсутнічаць у нашым харчаванні, бо шкоду відавочны, усім вядомы і даўно даказаны, а карысці ад дадзеных прадуктаў, на жаль, няма.

Чытайце таксама: