Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Што трэба ведаць аб иерсиниозе?

17 лютага 2021 в 13:50

    ИЕРСИНИОЗ - вострае кішачнае інфекцыйнае захворванне, якое характарызуецца вострым пачаткам, высокай і працяглай ліхаманкай, пераважнай паразай страўнікава-кишеч¬ного гасцінца, з сыпам на скуры, уцягваннем у паталагічны працэс розных ор¬ганов і сістэм, які суправаджаецца болямі ў мышцах і суставах.
    Захворванне шырока распаўсюджана ва ўсім свеце, у Гомельскай вобласці ў цяперашні час рэгіструюцца спарадычныя выпадкі на працягу ўсяго года. Сезоннасць для иерсиниоза не характэрна. Павелічэнне захворвання адзначаецца ў зімовы і вясновы перыяды, з прычыны павышэння біялагічнай актыўнасці грызуноў. Хварэюць иерсиниозом як дарослыя, так і дзеці ўсіх узроставых груп, але часцей за 2-5 гадоў, а таксама пажылыя людзі з аслабленым імунітэтам. У калектыве магчымыя масавыя захворванні пры ўжыванні аднаго і таго ж інфікаванага прадукту.
    Актуальнасць иерсиниоза заключаецца ў тым, што ўзбуджальнікі захворвання распаўсюджаныя паўсюдна: яны выяўляюцца ў глебе, прэснай вадзе, харчовых прадуктах (гародніне, садавіне, ягадах, мясе, малочных прадуктах), у арганізме дзікіх і хатніх жывёл.
     Небяспечным для чалавека з'яўляецца тое, што иерсинии здольныя жыць і размнажацца ў харчовых прадуктах: свежай гародніне захоўваюцца - да 3-х месяцаў, салёных - да 3 - 15 дзён, хлебе і кандытарскіх вырабах - да 16 - 25 дзён, малацэ - да 17 дзён , малочных прадуктах (тварагу і сыры) - да 20 дзён, сметанковым алеі - да 124 дзён. Прадуктамі, найбольш часта падвяргаецца заражэнню ўзбуджальнікамі иерсиниоза, з'яўляюцца гародніна і карняплоды - моркву, капуста, зялёны і рэпчаты лук, розныя саленні - квашаная капуста, салёныя агуркі, памідоры.
      Иерсиниям не страшныя ўмовы паніжанай тэмпературы халадзільніка - больш за тое, пры такой тэмпературы (4-8 ºС) яны лепш сябе адчуваюць і хутчэй размнажаюцца.
     Крыніцай інфекцыі з'яўляюцца мышападобныя грызуны, сельскагаспадарчыя жывёлы (свінні, буйную рагатую жывёлу), хатнія жывёлы (сабакі, кошкі), птушкі, а таксама хворы чалавек і бактэрыяносьбіт. Вылучаючы ўзбуджальнік з фекаліямі і мочой, хворыя жывёлы забруджваюць розныя аб'екты навакольнага асяроддзя, у т. Ч. Харчовыя прадукты. Узбуджальнік праз забруджаную фекаліямі глебу трапляе да іншых жывёлам, у тым ліку хатнім.
    Фактарамі перадачы часцей за ўсё з'яўляюцца інфікаваныя гародніна і садавіна, карняплоды, якія ўжываюцца ў ежу ў сырам выглядзе, альбо без папярэдняй або недастатковай тэрмічнай апрацоўкі, а таксама мясныя прадукты і птушка, малако і малочныя прадукты, прыгатаваныя з парушэннем тэмпературнага рэжыму ці другасна абсямененасці гатовыя стравы, вада пры ўжыванні з адкрытых вадаёмаў. Чалавек можа заразіцца і пры кантакце з хворымі жывёламі (жывёлаводы, работнікі мясаперапрацоўчых прадпрыемстваў). Заражэнне ад чалавека (праз рукі, посуд, прадметы ўжытку) адбываецца даволі рэдка (як правіла, звязана з нізкай гігіенічнай культурай).

     Асноўны шлях перадачы иерсиниоза - харчовай (аліментарны). Не выключаны таксама кантактна - бытавой і водны шлях.
     Інкубацыйны перыяд доўжыцца ад 4 да 18 дзён.
     Клінічная карціна. Часцей за ўсё захворванне пачынаецца раптоўна з павышэння тэмпературы да 38 - 40 ° С, дрыжыкаў, агульнай слабасці. Ліхаманкавы перыяд звычайна доўжыцца 7 - 10 дзён. Выяўленыя прыкметы агульнай інтаксікацыі: галаўны боль, галавакружэнне, слабасць, недамаганне, зніжэнне апетыту, болі ў цягліцах і суставах. Затым з'яўляюцца інтэнсіўныя болі ў жываце, лакалізоўваюцца пераважна ў правай падуздышнай вобласці, пачашчаны крэсла (да 10-15 раз у суткі). На скурных пакровах могуць з'яўляцца розныя высыпанні, часцей за ўсё скарлатиноподобного характару. Характэрна павелічэнне лімфатычных вузлоў, печані і селязёнкі.
      Каб пазбегнуць захворвання, варта выконваць асноўныя меры прафілактыкі:
- ня варта купляць, захоўваць і ўжываць у ежу гародніну, садавіна і ягады з прыкметамі псавання;
- падвяргаць стараннай першаснай апрацоўцы гародніна, карняплоды, садавіна і ягады, якія ідуць на прыгатаванне страў, якія ўжываюцца ў сырам выглядзе (ачыстка, мыццё, затым прамыванне пад праточнай вадой і ошпаривание кіпенем);
- гатовыя да ўжывання прадукты і стравы неабходна захоўваць асобна ад сырых прадуктаў у закрытым кантэйнеры або пакеце;
- выконваць тэхналогію прыгатавання страў з мяса, птушкі і іншых прадуктаў жывёльнага паходжання, падвяргаючы дастатковай тэрмічнай апрацоўцы;
- захоўваць прадукты толькі на працягу рэкамендаванага тэрміну прыдатнасці, нават у халадзільніку;
- салаты варта ўжываць у ежу толькі ў Свежэпрыготаўленный выглядзе;
- для апрацоўкі сырых і гатовых прадуктаў неабходна выкарыстоўваць паасобны кухонны інвентар і посуд (апрацоўчыя дошкі, нажы, міскі), затым старанна прамываць і прасушваць;
- для пітва выкарыстоўваць якасную пітную ваду (кіпячоную альбо бутыляваную, фасаваную ў завадской ўпакоўцы);
- строга выконваць правілы асабістай гігіены;
- праводзіць прафілактычныя і дератизационные мерапрыемствы па барацьбе з грызунамі.
- рэкамендуецца рэгулярна, не радзей за адзін раз у месяц падвяргаць вільготнай апрацоўцы халадзільнік, каб прадухіліць заражэнне прадуктаў иерсинией.
Выконвайце меры прафілактыкі і будзьце здаровыя!

Чытайце таксама: