Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Пра піўным алкагалізме

22 верасня 2020 в 16:13

      У апошні час лекары з трывогай загаварылі пра піўным алкагалізме.
     Піва заўсёды лічылася класічным "стартавым напоем", з якога пачыналі практычна ўсе алкаголікі, паступова пераходзячы да больш моцным напоям. На жаль сёння піва і цыгарэта сталі моднай атрыбутыкай перш за ўсё падлеткаў і моладзі ... А ў падлеткаў алкагалізм фарміруецца ў 3-4 разы хутчэй, чым у дарослых, і мае больш злаякасная плынь.
Як становяцца піўнымі алкаголікамі
     Людзі не вераць, што піва можа давесці да цяперашняга алкагалізму, бо алкаголю ў ім "кот наплакаў". На працягу дня з півам можна незаўважна прыняць ладную дозу алкаголю, дастатковую як для развіцця алкагалізму, так і для яго таксічнага дзеяння на арганізм - у першую чаргу ад гэтага пакутуюць сэрца, печань і мозг.
      Паколькі піва звычайна не выклікае моцнага ап'янення, як моцныя напоі, яго спажыванне спакойна ўспрымаецца сям'ёй і грамадствам. З-за гэтага спажыванне піва павялічваецца, што, у сваю чаргу, спрыяе развіццю алкагалізму.
     Падлетак значна хутчэй атрымлівае псіхатропны эфект - "кайф" ад піва - і падсвядома імкнецца менавіта да гэтага. Тыповая карцінка: па дарозе са школы 16-гадовы хлапчук выпівае бутэльку піва, праз гадзіну сустракае сяброў і выпівае другую. Вось вам і літр піва, выпіты "паміж справай". Назаўтра такая ж карціна паўтараецца і з'яўляецца спачатку звычка, а потым залежнасць. П'юць на перапынках, у кіно і ўжо абавязкова - на стадыёне. Малады чалавек не ўсведамляе, што п'е алкагольны напой, які змяняе яго псіхіку. А звычка да такіх паводзінаў: сёння "піўко", заўтра "траўка", потым яшчэ што-небудзь позабористее, нажаль, хутка і рэзка дэфармуе асобу ў цэлым.
Колькі алкаголю ў піве?
      Паўлітровая бутэлька піва крэпасцю 5 аб'ёмных адсоткаў алкаголю (гэта 3,8г чыстага спірту ў 100г піва; у падлогу-літровай бутэльцы - 19г) - гэта ўжо 50г гарэлкі, 9-% піва - гэта 100г гарэлкі. І чым вышэй крэпасць, тым агрэсіўней вядуць сябе атрутныя рэчывы, якія змяшчаюцца ў піве.
     Асаблівую небяспеку ўяўляе моцнае піва, якое становіцца ўсё больш папулярным. Дабаўка алкаголю не толькі павялічвае яго крэпасць да 12%, але і робіць напой асабліва небяспечным. Алкаголь ўзмацняе таксічнае дзеянне некаторых кампанентаў піва, якія змяшчаюцца ў вельмі малых колькасцях.
Уплыў алкаголю на арганізм
У арганізме няма ні аднаго органа і тканіны, якія не падвяргаліся б дзеяння алкаголю:
• сэрца пад яго уплывам хутка зношваецца;
• ныркі перастаюць вылучаць з арганізма шкодныя прадукты;
• клеткі печані гінуць, яна зморшчваецца, губляе сваю ахоўную функцыю (навукоўцамі даказана, што ад цырозу печані часцей за ўсё паміраюць менавіта аматары піва);
• але асабліва пакутуе нервовая сістэма: пагаршаецца памяць, саслабляецца ўвагу;
• парушаюцца мысленне працэсы, рэзка мяняюцца паводзіны, у нейкай меры дэфармуецца асобу (з'яўляецца жес-токость, запальчывасць, мсцівасць, альбо прыгнечанасць, скаванасць, замкну-тосты, эмацыйна аскудзелыя, немагчымы-насць знайсці "агульную мову" з бацькамі);
• сістэматычнае ўжыванне алкаголю вельмі хутка вядзе да прывыкання;
• з'яўляецца так званая псіхічная залежнасць;
• часам малады чалавек пачынае цікавіцца не проста выпіўкай у кампаніі, а спрабуе з дапамогай алкаголю "вырашаць" нейкую сваю праблему.
• самае страшнае - калі табе ўжо пачынае падабацца сам стан ап'янення.
      Калі чалавек п'е дзеля стану ап'янення як такога - гэта ўжо вельмі далёка зайшла стадыя псіхічнай залежнасці.
      Ці ёсць "бяспечныя дозы" піва і што разумець пад гэтым?
      Алкаголь вельмі груба ўмешваецца ў працэс станаўлення неафармаванае падлеткавага арганізма. Не варта думаць, што выпіць раз-два ў тыдзень гэта нармальна. Такое стаўленне да алкаголю вельмі небяспечна. Вельмі важна памятаць: калі падлетак выпівае тры-чатыры разы на месяц - гэта ўжо злоўжыванне і вельмі сур'ёзнае. Самае страшнае - калі ты пачынаеш піць часта (хай нават самыя слабыя напоі). Не існуе паняцця "бясшкоднага" піцця для падлетка, пакуль яго арганізм не скончыў сваё фарміраванне. Гэта, як правіла, адбываецца да 20 гадоў.
     Як такі "бяспечнай дозы" не існуе. Для падлетка небяспечная любая доза.
Піва: за і супраць
     У піве мудрагелістым чынам спалучаюцца і карысныя, і шкодныя кампаненты.
     Акрамя вады і алкаголю, ўтрымліваецца да 10% вінаграднага, соладавага цукроў і іншых экстрактыўных рэчываў, лёгка засваяльных организмом.В піве трохі маецца вітамінаў В1 і В2.  Самы карысны з кампанентаў - поліфенолы. Але ў піве іх прыкладна ў 10 разоў менш, чым у вінаградным вине.Единого думкі аб ахоўным дзеянні піўных поліфенолы супраць атэрасклерозу няма. Ёсць дадзеныя, якія паказваюць, што піва павялічвае рызыка ішэмічнай хваробы сэрца, у аснове якой ляжыць атэрасклероз. Біягенныя аміны - гэта горкія рэчывы піва - могуць павышаць ціск, выклікаць галаўны боль і аказваць дрымотнасць і разбітасць. З імі звязаны і цяжкі піўны хмель, у стане якога не цягне на подзвігі, а хочацца спаць. Рэклама павінна прапагандаваць культурнае спажыванне алкагольных напояў. Але ў рэальнасці ўсё выходзіць з дакладнасцю да наадварот. Рэклама "самага прасунутага піва", па сутнасці, рэкамендуе падлеткам насіць з сабой бутэлечку піва і да яе на хаду: то дастаючы яе з шырокіх калашыны, то паварочваючы казырок бейсболкі назад прыкладвацца, каб не перашкаджаў закідаць бутэльку вышэй. Рэклама іншага піва замілоўвае нас нейкім тыпам, напівацца да страты пачуцця часу. А як кажуць псіхіятры, - гэта класічны алкагольны сімптом. Рэклама навязвае табе няхітрую думка: піва - гэта зусім не небяспечна, але затое "крута", гэта сапраўдны мужчынскі напой. І паспяхова пазнаёміцца ​​з дзяўчынай лепш за ўсё менавіта трымаючы ў руках не кветкі, а дзве бутэлькі піва - для сябе і для яе? ... 

Ці існуюць "групы рызыкі" - падлеткі, для якіх ўжыванне спіртнога асабліва небяспечна?
Алкагольная залежнасць - гэта хвароба. А значыць, магчымая схільнасць да яе, як да любой іншай хваробы.
Што рабіць?
Праявіць волю, СЛУХАЙ голас розуму - не паддавацца на спакусы і думаць пра сваю будучыню!

Чытайце таксама: