Прафілактыка раку страўніка
Узростава-палавыя асаблівасці
Мужчыны захворваюць у 2 разы часцей за жанчын. Узровень захворвання падвышаецца з узростам.
Спрыяльныя фактары:
- Шматгадовае інфікаванне бактэрыяй Helicobacter pylori,
- Канцэрагенныя рэчывы, якія паступаюць з ежай, вадой, тытунем, касметыкай і лекамі, або сінтэзаваныя ў страўніку пад уплывам ферментаў бактэрый,
- другасныя жоўцевыя кіслоты, якія паступаюць у страўнік у выніку рэфлюксу дуадэнальнага змесціва,
• злоўжыванне алкаголем,
- залішні прыём паваранай солі.
Група падвышанай рызыкі:
- Хворыя перадракавымі захворваннямі страўніка,
- Кроўныя сваякі хворых з дыфузнай формай раку, асабліва з II (А) групай крыві,
- Людзі старэйшыя за 50 гадоў са зніжанай кіслотнасцю страўнікавага соку,
- Асобы, инвазированные Helicobacter pylori.
"Сігналы трывогі":
- Любыя страўнікавыя сімптомы, паступова прагрэсавальныя або якія застаюцца стабільнымі на працягу некалькіх тыдняў ці месяцаў;
- З'яўленне страўнікавых скаргаў, непасрэдна не звязаных з парушэннем рэжыму харчавання.
- Змена характару скаргаў у хворых хранічнымі страўнічнымі захворваннямі.
Сістэма выяўлення
Пры наяўнасці любога з "сігналаў трывогі" пацыент павінен быць накіраваны на гастраскоп або рэнтгеналагічнае даследаванне