Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

21 ЖНІЎНЯ - ДЗЕНЬ ЗДАРОВАГА ХАРЧАВАННЯ НАВОШТА правільна харчавацца?

03 жніўня 2021 в 11:17

    Для актыўнага даўгалецця, захавання здароўя, прадухілення хвароб, высокай фізічнай і разумовай працаздольнасці арганізма. Арганізм павінен атрымліваць разнастайную ежу, насычаную вавёркамі, тлушчамі, вугляводамі, а таксама вітамінамі і мінеральнымі рэчывамі.

Вавёркі будуюць наша цела. Лепшыя крыніцы бялку - мяса, рыба, птушка, яйкі, малочныя прадукты.
Вугляводы забяспечваюць нас энергіяй. Шмат вугляводаў у бульбе, хлебе, крупах, цукры і розных ласунках.
Тлушчы даюць энергію, саграваюць наша цела. Тлушчы дзеляцца на раслінныя (аліўкавы і сланечнікавы) і жывёлы (сметанковае масла, сала).
Вітаміны падтрымліваюць працаздольнасць і ўстойлівасць да захворванняў. Чалавеку патрабуецца каля 30 розных вітамінаў, якіх асабліва шмат у гародніне і садавіне.
Мінеральныя рэчывы неабходныя для костак, зубоў, цягліц, нерваў і крыві. Чалавеку патрабуецца не менш за 20 мінеральных рэчываў - такіх, як кальцый, фосфар, ёд, жалеза, магній, медзь, натрый, калій, фтор і інш.
Лета - самая шчодрая пара, калі ёсць выбар сезонных садавіны і агародніны, багатых мінеральнымі рэчывамі і вадараспушчальнымі вітамінамі (С, рутын).

Адмова ад шкодных звычак - з'яўляецца немалаважным кампанентам здаровага харчавання. Іх наогул не павінна быць у здаровага чалавека. Да шкодных звычак адносяць курэнне, ўжывання алкаголю.

Па дадзеных экспертаў СААЗ, ЗДАРОЎЕ ЧАЛАВЕКА больш чым на 50% вызначаецца ЯГО ЧЫНАМ ЖЫЦЦЯ.

Прынцыпы бяспечнага харчавання

падтрымлівайце чысціню

Мыйце рукі перад тым, як браць прадукты і рыхтаваць ежу
Трымайце ў чысціні ўсе кухонныя паверхні і прылады
Старанна мыйце волкая гародніна і садавіна
Не дапускайце з'яўлення на кухні насякомых, грызуноў і іншых жывёл
Выбірайце толькі свежыя якасныя прадукты

Па магчымасці, набывайце прадукты, падвергнутыя апрацоўцы для павышэння іх бяспекі (напрыклад, пастэрызаванае малако, а не сырое)
Не ўжывайце прадукты з скончаным тэрмінам прыдатнасці
Выкарыстоўвайце для пітва бутыляваную ваду, вадаправодную ваду ачышчайце бытавымі фільтрамі
Захоўваеце сырыя прадукты асобна ад прыгатаваных

Для апрацоўкі сырых прадуктаў выкарыстоўвайце спецыяльна выдзеленыя кухонныя прыборы і прылады (нажы, апрацоўчыя дошкі)
Рыхтуйце да ўжывання стравы і прадукты захоўваеце ў закрытай посудзе
Добра прожаривайте і Праварваюць прадукты

Памятаеце, што пры прышпільванне або разразанні з гатовага мяса ці птушкі павінен вылучацца празрысты бескаляровы сок (без ружовага адцення)
Пры разаграванні раней прыгатаваных страў даводзіце іх да кіпячэння, каб быць упэўненымі ў іх бяспекі
Выконвайце тэмпературны рэжым і тэрміны захоўвання прадуктаў

Не пакідайце хутка псуюцца прадукты і гатовыя стравы пры пакаёвай тэмпературы, захоўваеце іх у халадзільніку (пры тэмпературы ніжэй за 5 * З)
Падтрымлівайце тэмпературу гарачых страў вышэй 60 * З аж да сервіроўкі
Выконвайце тэрміны захоўвання харчовых прадуктаў (у тым ліку ў халадзільніку)
Размарожваць прадукты альбо вельмі хутка (у мікрахвалевай печы), альбо ў рэжыме павольнага адтавання (у халадзільнай камеры).
Ведаць прафілактыку вострых кішачных інфекцый - значыць умець іх папярэдзіць!

Свежевыжатый ад «А» да «Я»
• Апельсінавы сок багаты прыроднымі поліцукрыдамі, у прыватнасці пекцінам, які, узаемадзейнічаючы іёнамі цяжкіх металаў і радыенуклідаў, утворыць нерастваральныя злучэнні, якія спрыяюць выводзінам з арганізма шкодных рэчываў. У ім ёсць арганічныя кіслоты, мінеральныя солі, вітаміны, баластныя рэчывы, злучэнні, якія нармалізуюць дзейнасць страўнікава-кішачнага гасцінца. Шклянку апельсінавага соку змяшчае сутачную норму вітаміна С.
• Ананасавы сок ўключае больш за 60 араматычных рэчываў. У ім шмат арганічных кіслот (асабліва цытрынавай), ёсць нават адмысловы фермент бромелин, што спрыяе страваванню. Змяшчае вялікую колькасць каратыну, неабходнага для добрага гледжання.
• Абрыкосавы сок утрымлівае шмат жалеза, якое неабходна пакутуюць малакроўем. Шклянку абрыкосавага соку задавальняе сутачную патрэбнасць чалавека ў вітаміне «А».
• У сакавітай мякаці кавуна шмат лёгказасваяльных цукроў, вітамінаў, а ў мінеральным складзе пладоў пераважаюць солі кальцыя, жалеза, натрыю, магнію, фосфару, якія, дабратворна ўплываюць на дзейнасць органаў кровазвароту, стрававання, на працу сардэчна-сасудзістай сістэмы і залоз унутранай сакрэцыі.
• Бананавы сок карысны пры гастрытах з падвышанай і нармалёвай кіслотнасцю. Толькі ў першым выпадку сок з мякаццю карысней ўжываць да ежы, у другім - пасля. У мякаці бананаў змяшчаецца вітамін З, які дапаможа справіцца з зімовымі прастудай і інфекцыямі, а таксама прадухіліць з'яўленне ранніх маршчын, вітаміны групы В, каратын. Ёсць у бананах і вітамін Е, ён падаўжае жыццё клетак, робіць скуру гладкай і эластычнай, а заадно і адказвае за добры настрой. Дарэчы, бананы - выдатны, а галоўнае, зусім бясшкодны антыдэпрэсант. Салодкая мякаць бананаў спрыяе адукацыі ў арганізме чалавека рэчывы пад назвай серотонін, якое завуць гармонам шчасця.
• Бярозавы сок валодае мочегонным, желчегонным, слабільным і дезінтоксікаціонной дзеяннем.
• Сок глогу змяшчае вялікую колькасць карысных рэчываў. Сярод іх - флавоноіды, арганічныя кіслоты, каратын, вітамін С, эфірны алей, фруктоза, сорбіт, дубільныя рэчывы. Ён карысны пры хваробах сэрца і гіпертаніі.
• бруснічным сок ўключае яблычную, шчаўевую, воцатную кіслаты. Змяшчае вялікую колькасць аскарбінавай кіслаты, каратыну, вітаміна Ў, Р - актыўных рэчываў. Сок карысны пры гастрытах з паніжанай кіслотнасцю страўнікавага соку, розных ацёках, павышаным крывяным ціску, падагры, рэўматызме, прастудных захворваннях.
• Вінаградны сок змяшчае вінную, яблычную, лімонную, мурашыную, бурштыновую, фосфарную, саліцылавую і іншыя кіслоты, шмат цукроў, глікозід, дубільных рэчываў, шырокі набор вітамінаў. Вінаградны сок дзейнічае падобна шчолачным водам і рэкамендуецца для выводзін з арганізма мачавой кіслаты і растварэння камянёў у мачавой бурбалцы, пры анеміі і агульным знясілення. Пры атлусценні, язвавай хваробы, цукровым дыябеце, каліце, хранічных фарінгітах, сухотах лёгкіх вінаградны сок проціпаказаны.
• Вішнёвы сок, які змяшчае вугляводы, арганічныя кіслоты, азоцістыя і якія фарбуюць рэчывы, ужываюць як адхарквальнае сродак пры бранхітах і астме. Спрыяе паляпшэнню апетыту і страваванню, ужываецца ў якасці гарачкапаніжальнага сродкі пры прастудзе.
• Голубичный сок змяшчае фруктозу і глюкозу, абалоніну, арганічныя кіслоты, пектіновые, дубільныя і якія фарбуюць рэчывы. Свежы сок выкарыстоўваецца пры авітамінозах.
• Гранатавы сок з'яўляецца высоковитаминным прадуктам, таму яго рэкамендуюць піць пры знясіленні, малакроўі, атэрасклерозе, рэспіраторных інфекцыях, бранхіяльнай астме, ангіне, радыяцыйным апрамяненні. Сок салодкіх гатункаў граната добра зарэкамендаваў сябе як аднаўлялае сродак пасля перанесеных інфекцыйных захворванняў і аперацый, пры нырачных калацці і страўнікава-кішачных засмучэннях. Сок кіслых гатункаў дапамагае пры дыябеце. Але сок граната проціпаказаны пры язвавай хваробы страўніка, гастрыце з падвышанай кіслотнасцю страўнікавага соку.
• Грушавы сок каштоўны як крыніца фалійнай кіслаты. Ён гуляе вялікую ролю ў крыватворы, а таму сок грушы карысны людзям, якія пакутуюць малакроўем і захворваннямі крыві. У істотных колькасцях у Грушавы соку ўтрымліваюцца фенольныя злучэнні, якія валодаюць капилляроукрепляющим, супрацьзапаленчым і противосклеротическим ўласцівасцямі. Грушавы сок добра дапамагае пры цяжкіх атручваннях грыбамі. Чым мацней і прыемней пахне груша, тым лепей было, больш каштоўны і больш пажыўны яе сок. Але варта памятаць, што ёсць грушы, піць іх сок варта праз паўгадзіны - гадзіну пасля ежы, на пусты страўнік ўжываць грушы не рэкамендуецца.

грэйпфрутавы сок валодае злёгку ялкавым, але прыемным, вытанчаным густам дзякуючы глюкозиду, які валодае супрацьракавай актыўнасцю. Сок зніжае артэрыяльны ціск, нармалізуе працу печані і танізуе арганізм. Багаты вітамінам С і дапамагае пазбавіцца ад прастуды. Яго можна прымаць на ноч па 0,5 шклянкі ў якасці снатворнага або па 1 шклянцы перад кожным прыёмам ежы для пахудання.
• дынны сок змяшчае мноства розных вугляводаў, азоцістых і мінеральных рэчываў. Яго ўжываюць пры атэрасклерозе, прастудных захворваннях, парушэннях дзейнасці сэрца, органаў дыхання, стрававальнай сістэмы.
• Ажынавы сок - добрае полівітаміны і агульнаўмацавальны сродак. Здавальняе смагу пры высокай тэмпературы, рэгулюе дзейнасць страўнікава-кішачнага гасцінца, паляпшае страваванне, валодае патагонным і мочегонным дзеяннем. Дапамагае пры запаленні нырак і мачавой бурбалкі.
• сунічным сок з лясных ягад змяшчае менш цукроў, больш арганічных кіслот, дубільных і араматычных рэчываў у выглядзе эфірных алеяў. Плён суніцы багатыя жалезам і кальцыем. Ўжываецца пры лячэнні гіпертанічнай хваробы, неўрастэніі, бессані, камянёў у печані і нырках.
• Сок з шынкоў рэкамендуецца пры захворваннях страўніка і дванаццаціперснай кішкі. Людзі, якія пакутуюць захворваннямі печані і нырак, таксама павінны абавязкова ўводзіць у свой рацыён сок з шынка. Кабачковую сок утрымлівае значную колькасць калія і медзі, што робіць яго каштоўным харчовым прадуктам пры малакроўі, нервовых і сардэчных захворваннях, гіпертаніі. Сок з шынкоў - прадукт нізкакаларыйных, таму ён неабходны людзям, якія пакутуюць ад залішняй вагі.

Чытайце таксама: