Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

20 сакавіка-Сусветны дзень здароўя паражніны рота!

18 сакавіка 2022 в 15:24

   Гігіена паражніны рота-неад'емная частка культуры чалавека. Правільны сыход за паражніной рота на 85-90% забяспечвае здароўе зубоў.

   Гігіена паражніны рота-неад'емная частка культуры чалавека. Правільны сыход за паражніной рота на 85-90% забяспечвае здароўе зубоў. Калі не праводзіць рэгулярную і правільную гігіену паражніны рота, зубы псуюцца ўжо ў самым маладым узросце.

   Чысціць зубы з дапамогай зубной шчоткі і пасты варта не радзей 2-х раз у дзень: пасля сняданку і ўвечары, перад сном. А ў ідэале чыстку зубоў трэба праводзіць пасля кожнага прыёму ежы. Час, які затрачваецца на чыстку павінна складаць у сярэднім ад трох да пяці хвілін. Варта памятаць і пра тое, што неабходны аб'ём зубной пасты не павінен перавышаць памеру вялікі гарошыны, а дзеткам - маленькай. Бо зубы чысціць не паста, а шчотка. Паста дапамагае за кошт процівомікробным, дэзадаруе і іншых дабавак ачысціць, асвяжыць паражніну рота, зрабіць чыстку зубоў больш прыемнай. Зубной шчоткай можна карыстацца не больш 2-3 месяцаў. Лепш выкарыстоўваць шчоткі сярэдняй і мяккай ступені калянасці. Жорсткія могуць выкарыстоўваць толькі тыя, у каго абсалютна здаровыя зубы і Дзясны, так як пры няправільнай чыстцы шчотка можа траўмаваць тканіны.

   Пасля прыёму ежы можна паласкаць рот вадой, а лепш спецыяльным ополасківателі для паражніны рота. Калі няма і гэтай магчымасці, трэба скарыстацца жавальнай гумкай.

   Зубная нітка (флоссы) - гэта важны кампанент гігіены паражніны рота. Яна спрыяе вычышчэнню межзубных прамежкаў ад гніласных рэшткаў ежы. Зубной ніткай карыстаюцца пасля кожнага прыёму ежы.

  Негатыўны ўплыў на ротавую паражніну аказвае курэнне. Кампаненты тытунёвага дыму назапашваюцца ў эмалі, выклікаючы пацямненне зубоў. Акрамя касметычных недахопаў, курэнне прыводзіць да сур'ёзнай паталогіі дзёсен і зубоў. Еўрапейскія даследаванні апошніх гадоў паказалі, што курэнне ў шмат разоў павялічвае верагоднасць узнікнення захворванняў дзёсен. Акрамя таго, курэнне паскарае развіццё зубнога каменя. Даказана канцэрагеннае ўплыў кампанентаў тытунёвага дыму на слізістую ротавай паражніны. Большасць якія пакутуюць на рак вусны і слізістай абалонкі паражніны рота-курцы.

   Важкую ролю ў здароўе нашых зубоў гуляе правільнае харчаванне . Для прафілактыкі захворванняў ротавай паражніны неабходна:

  абмежаваць ужыванне ежы, якая змяшчае вугляводы-цукар, цукеркі ,шакалад (можна замяніць некаторыя прысмакі на мёд);
   выключыць ўжыванне прысмакаў паміж асноўнымі прыёмамі ежы і на ноч;
  часцей ўжываць волкая гародніна і садавіна (яны спрыяюць самаачышчэння паражніны рота, натуральнаму працэсу выдалення рэшткаў ежы і зубнога налёту);
  ўжываць прадукты, якія спрыяюць павелічэнню адукацыі сліны, напрыклад, кіслыя гародніна і садавіна, мясныя і капусныя булёны (падвышаная прадукцыя сліны, аказвае моцнае противокариозное дзеянне, так як, па-першае, літаральна змывае бактэрыі, па-другое, утрымлівае антыбактэрыйнае рэчыва лизоцим, а па-трэцяе, утрымлівае кальцый, які пранікае ў эмаль і умацоўвае яе);
   ўключаць у рацыён прадукты, якія змяшчаюць фтор, кальцый і фосфар.
   Кальцый спрыяе фармаванню і падтрыманню здароўя зубоў. Вялікая колькасць кальцыя змяшчаецца ў сыры і малочных прадуктах ласось, кунжут і міндалі. У дзень неабходна ўсяго 100 грам галандскага сыру, для таго каб задаволіць патрэбнасць у дзённай порцыі кальцыя для дарослага чалавека. Апроч іншага, сыр ахінае зубы ахоўнай абалонкай і прадухіляе павышаную кіслотнасць ротавай паражніны.

   Асабліва неабходны кальцый для будучых мам, так як падчас цяжарнасці арганізм жанчыны "дзеліцца" сваім кальцыем з плёнам. Пры гэтым нават самыя здаровыя зубы пачынаюць разбурацца, выклікаючы развіццё так званага схаванага карыесу, прыкметнага толькі спецыяліста. Высільвае запасы кальцыя ў касцяной тканіны, у прыватнасці ў зубной, і кармленне грудзьмі, таму ў рацыёне жанчыны павінны прысутнічаць прадукты, багатыя кальцыем: цвёрдыя гатункі сыру, рыба, тварог, шпінат, кінза і інш.

   Фосфар адказвае за крэпасць эмалі і рэгулюе правільнае распаўсюджванне кальцыя ў арганізме. Прадукты, якія змяшчаюць у вялікай колькасці адначасова фосфар і кальцый, — яблыкі, зялёны гарошак, бабы, суцэльныя збожжа пшаніцы, свежыя агуркі, усе віды капусты, салера, салата-латук і інш.

   Фтор-прымае ўдзел у костеобразовании і працэсах фарміравання дэнціну і зубной эмалі. Сутачная патрэба дарослага чалавека складае 2-3 мг фтору. З прадуктамі харчавання дарослы чалавек атрымлівае ў сярэднім 0,8 мг фтору ў суткі. Найбольшая колькасць фтору з прадуктаў ўтрымлівае рыба (трэска, сом), арэхі, печань. Асноўная колькасць фтору паступае ў арганізм з вадой. Звычайная пітная вада змяшчае 1 мг фтору на 1 л. недахоп паступлення фтору ў арганізм у спалучэнні з іншымі фактарамі (нерацыянальнае харчаванне, неспрыяльныя ўмовы праца і побыту) выклікае карыес зубоў.

   Важным момантам у захаванні здароўя зубоў з'яўляецца абавязковае паступленне ў наш арганізм вітамінаў. Вітамін З - адказвае за здароўе дзесен. Недахоп яго пагражае цынга. Змяшчаецца ў капусце, бураках, моркве, бульбе, зялёным гарошку, яблыках, цытрусавых, парэчцы, шыпшынніку, луку, пшаніцы.

   Вітамін D-дапамагае арганізму засвойваць фосфар і кальцый. Калі вітаміна не хапае, на зубах могуць ўтварыцца камяні. Змяшчаецца ў курыных яйках, скумбрыі, салаку, грыбах, маргарын.

   Клапаціцца аб зубах трэба пачынаць з моманту нараджэння, і тады прыгожая ўсмешка забяспечана на ўсё жыццё!

Чытайце таксама: