Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

Прафілактыкі анкалагічных ЗАХВОРВАННЯЎ

15 чэрвеня 2020 в 15:38

      Анкалагічныя захворванні - гэта тая вобласць медыцыны, у якой да гэтага часу поўна белых плям. Навукоўцы не могуць з упэўненасцю сказаць, чаму пачынаецца працэс адукацыі ракавых клетак, і што яго запускае. Рак - гэта агульная назва для шырокай групы анкалагічных захворванняў, пры якіх клеткі цела пачынаюць бескантрольны рост і дзяленне. Без лячэння гэтыя захворванні становяцца смяротнымі.
       Вінавацяць у развіцці злаякасных працэсаў, у асноўным, трапленне ў арганізм рэчываў-канцерогенов, перанесеныя вірусныя захворванні, спадчынную схільнасць і нават лад жыцця.     Што можна зрабіць, каб максімальна знізіць рызыку развіцця анкалагічнага захворвання?
      Усе мерапрыемствы праводзяцца па наступных напрамках:
     Ўплыў на лад жыцця чалавека ўключае адмову ад курэння, абмежаванне колькасці спажыванага алкаголю, рацыянальнае харчаванне, падтрыманне нармальнай масы цела і барацьбу з атлусценнем, рэгулярныя фізічныя нагрузкі.
     Харчаванне. Паняцце рацыянальнага харчавання прадугледжвае:
 ўжыванне ежы аптымальнай тэмпературы, ня раздражняльнай і не выклікалай апёкі слізістай абалонкі рота, глоткі і стрававода;
 рэгулярнае 3-4 разавае харчаванне;
 правільнае суадносіны ў рацыёне бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, дастатковая вітамінізацыя ежы, дастатковая, але невялiкая каларыйнасць рацыёну;
 выключэння з рацыёну прадуктаў, якія змяшчаюць якія прымяняюцца ў жывёлагадоўлі гармоны, паскаральнікі росту, антыбіётыкі, а таксама кансерванты, фарбавальнікі і іншыя небяспечныя рэчывы;
 абмежаванае спажыванне смажанай і вэнджанай ежы, паколькі пры жарке і вэнджанні у прадуктах утвараюцца рэчывы з канцэрагеннымі эфектамі;
 ўжыванне ў ежу толькі свежай прадукцыі, без прыкмет бактэрыяльнага ці грыбковага паражэння;
 абавязковае ўключэнне ў рацыён гародніны і садавіны - штодня; варта аддаваць перавагу цытрусавыя, ягадам, зялёным ліставым гародніне, цыбулі, часныку, бабовым.
       Рацыянальнае харчаванне спрыяе зніжэнню рызыкі развіцця ўсіх анкалагічных захворванняў, але самы спрыяльны эфект аказвае на рызыку пухліннага паразы органаў стрававання.
      Алкаголь. Адмова (абмежаванне колькасці) ад ужывання алкаголю неабходны ў сувязі з тым, што этылавы спірт аказвае прамое пашкоджваюць ўздзеянне на клеткі чалавечага арганізма. Адмова ад ужывання алкаголю зніжае рызыку развіцця пухлін стрававода, страўніка, печані.
       Курэнне. Пры курэнні тытуню ў арганізм трапляе велізарная колькасць прадуктаў згарання і смалы, якія стымулююць опухолевых працэс. Курэнне спрыяе развіццю рака губы, лёгкіх, гартані, страўніка, стрававода і мачавой бурбалкі.
       Атлусценне. Наяўнасць залішняй масы цела або атлусцення часцей за ўсё паказвае на тое, што чалавек няправільна сілкуецца і вядзе маларухомы лад жыцця (Гіпадынамія). Актыўная фізічная нагрузка (хуткая хада, бег, плаванне, рухомыя гульні, язда на ровары, катанне на каньках, лыжах) на працягу не менш за 30 хвілін у дзень нармалізуе абмен рэчываў, масу цела, паляпшае настрой, спрыяе ў барацьбе са стрэсам, дэпрэсіяй, паляпшае кровазварот і нармалізуе імунітэт.
       -Борьба са стрэсамі, дэпрэсіяй. Выразна прасочваецца ўзаемасувязь паміж цяжкімі стрэсавымі сітуацыямі, дэпрэсіяй і ўзнікненнем опухолевых захворванняў. Як гэта ні банальна, вельмі важную ролю ў прафілактыцы пухлін гуляе аптымізм, уменне спраўляцца з негатыўна афарбаванымі эмацыйнымі станамі. Некаторым людзям у гэтым пытанні патрабуецца прафесійная дапамога ў выглядзе кансультацыі псіхатэрапеўта або псіхолага.
      -Диспансеризация. Вялікае значэнне ў папярэджанні развіцця опухолевых захворванняў мае рэгулярная дыспансерызацыя, асабліва паказаная людзям ва ўзросце старэйшыя за 40 гадоў. Штогадовыя флюараграфічныя даследаванні, агляды спецыялістамі, аналізы крыві і мачы дазваляюць выявіць предопухолевые стану і раннія стадыі анказахворванняў, тым самым папярэджваючы развіццё пухліннай паталогіі або павялічваючы шанцы на поўнае лячэнне.
      Цалкам прадухіліць рызыка з'яўлення анкалагічнага захворвання немагчыма, але можна максімальна знізіць. Адмоўцеся ад шкодных звычак, правільна кармецеся і адпачывайце, не забывайце аб своечасовых візітах да лекара - і у рака застанецца зусім мала шанцаў.

Чытайце таксама: