Гарачая лінія: 8 (0235) 02-82-23
Петрыкаўская цэнтральная раённая бальніца

АСЦЯРОЖНА, САХАР!

15 чэрвеня 2020 в 14:56

     Сёння размова пойдзе пра нормы ўжывання цукру, бо ласуноў надзвычай хвалюе, як вылічыць бяспечную норму салодкага ў штодзённым меню.
     Цукар сам па сабе не з'яўляецца таксічным, але яго негатыўны ўплыў выяўляецца ў залішняй, празмерным ужыванні. Важна разумець, што салодкае - гэта не ежа, а дэлікатэс, дэсерт. Як гэта ні парадаксальна, задавальненне ад салодкага залежыць не ад колькасці, з'едзенага, а ад часу яго знаходжання ў ротавай паражніны: усе смакавыя рэцэптары знаходзяцца не ў страваводзе і страўніку, а ў роце, і чым больш павольна мы будзем з'ядаць порцыю салодкага, тым менш калорый і энергіі нам хопіць. Каб не адмаўляць сабе ў задавальненні, паспрабуйце перайсці на канапе, маленькія порцыі. І ні ў якім разе не замяняйце прысмакамі звычайны прыём ежы. І яшчэ майце на ўвазе, што біяхімічныя працэсы ў арганізме такія, што ён сам можа сінтэзаваць глюкозу - неабавязкова пастаянна ёсць шакалад для ўзняцця настрою і працаздольнасці. Дарэчы, для прафілактыкі залежнасці ад салодкага ў дзяцей, старайцеся не ісці ў іх на падставе і не купляць рэгулярна шакаладкі і салодкія сокі.
     У дзённым меню павінна быць, як мага менш цукру і салодкага. Паводле рэкамендацый Сусветнай арганізацыі аховы здароўя (СААЗ) дзённая норма спажывання цукру для здаровага чалавека не павінна перавышаць 50 грам. У выпадку наяўнасці або схільнасці да хранічных захворванняў - напрыклад, да атлусцення, гіпертаніі, парушэнняў вугляводнага абмену, гэтая колькасць скарачаецца да 30 грам, а пры захворванні нырак, цукровым дыябеце - да 15-20 грам. Насычанае цукрам харчаванне негатыўна змяняе абмен рэчываў, правакуе паскоранае адукацыю атэрасклератычных бляшак. Таксама празмернае спажыванне цукру спрыяе назапашвання лішняй унутрыклеткавай вадкасці ў тканінах, азызласці.
     Сітуацыя пагаршаецца тым, што мы не проста самі дадаем цукар у стравы і напоі, але і ўжываем так званы «дадатковы цукар» у складзе пакупных прадуктаў. Нават гарчыца, маянэз, кетчуп ўтрымліваюць цукар, не кажучы пра салодкія напоі, сокі, сіропы, газіроўку, малочны шакалад, мучныя і кандытарскія вырабы. Гэты дадатковы цукар, па сутнасці, не мае харчовай каштоўнасці, толькі павялічваючы энергетычную каштоўнасць стравы. «Утоены» цукар абавязкова трэба ўлічваць, разлічваючы штодзённую норму.
     Як гэта зрабіць? Па расейскаму заканадаўству, вытворцы абавязаны паказваць на этыкетцы колькасць цукру ў прадукце

Чытайце таксама: