ХВАРОБЫ брудных рук
Кішачная інфекцыя - гэта інфекцыйнае захворванне, якое суправаджаецца дыярэяй і абязводжваннем арганізма. У цяперашні час у групу кішачных інфекцый ўваходзяць каля 30 розных хвароб. Некаторыя з якіх з'яўляліся выклікаюць часовыя парушэнні працы страўнікава-кішачнага гасцінца, іншыя - нясуць сур'ёзную пагрозу здароўю.
Кішачнай інфекцыяй могуць хварэць жыхары розных краін і кантынентаў, жанчыны і мужчыны, дзеці і старыя, працаўнікі разумовай працы і земляробы. Якія ж прычыны ўзнікнення хваробы? Якія вядомыя ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый? Як працякае вострая кішачная інфекцыя? І як лячыць кішачную інфекцыю?
прычыны хваробы
Праблема кішачных інфекцый не губляе сваёй актуальнасці ўжо многія стагоддзя. Штогод у свеце ад іх пакутуе каля 500 мільёнаў чалавек. У структуры інфекцыйнай захваральнасці інфекцыі кішачніка займаюць «ганаровае» другое месца пасля ВРВІ. На думку лекараў, на сённяшні дзень кішачныя інфекцыі, выкліканыя хваробатворнымі бактэрыямі - найбольш распаўсюджаная група інфекцыйных захворванняў.
Найбольш «вядомыя» кішачныя інфекцыі:
батулізм;
дызентэрыя;
сальманелёзу;
брушны тыф;
энтэравіруснай інфекцыі;
лямбліёз;
ротавіруснай інфекцыі;
халера.
Крыніцы кішачных інфекцый
1. хворы чалавек;
2. носьбіт узбуджальнікаў інфекцыйнага захворвання;
3. заражаныя прадукты харчавання або вада.
Заражэнне можа адбывацца пры ўжыванні інфіцыраваных прадуктаў, заражанай вады, пры кантакце з бактэрыяносьбіт або з хворым кішачнай інфекцыяй. Пераносіць вірусы і бактэрыі таксама могуць казуркі і грызуны.
Група кішачных інфекцый трапна названая лекарамі інфекцыяністаў «хваробамі брудных рук». Бо менавіта з невымытых рук ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый трапляюць на посуд, прадукты, прадметы ўжытку, дзіцячыя цацкі, кампутарныя мышкі, смартфоны, дзвярныя ручкі, што і спрыяе распаўсюджванню інфекцыі.
Ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый даволі «ўстойлівыя» да фактараў вонкавага асяроддзя: яны могуць захоўвацца на садавіне і гародніне да двух тыдняў, а ў вадаправоднай вадзе - да трох месяцаў.
Найбольш спрыяльнай і «каханай» асяродкам існаваньня для бактэрый і вірусаў з'яўляюцца мясныя, малочныя прадукты, кулінарныя вырабы, халодныя стравы.
Збіраецеся ў адпачынак? Не варта забываць, што цёплую пару года - самы спрыяльны перыяд для кішачных інфекцый! Бо менавіта летам мы схільныя піць некипячёную ваду, ёсць шмат садавіны і агародніны (не заўсёды добрасумленна вымытых). Многія прадукты хутка псуюцца ад спёкі, а заўважыць гэта не заўсёды магчыма.
Ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый трапляюць у арганізм з «любімымі» прадуктамі. Сальманела любіць курыныя і качыныя яйкі, а палачка батулізму - мясныя і рыбныя кансервы, норовирус жыве ў вадзе і малюсках.
Да «хваробы нямытых рук» схіляюць наступныя фактары:
1. ігнараванне правіл асабістай гігіены,
2. парушэнне правілаў і тэрмінаў захоўвання прадуктаў;
3. няправільная тэрмічная апрацоўка страў.
Выконвайце правілы гігіены рук і вы заўсёды будзеце здаровыя!
А ўжо калі ўсё - ткі захварэлі, своечасова звяртайцеся да ўрача!